Sape suka makan rendang daging? Mana ada orang tak suka rendangkan? Sebenarnya nak buat rendang nie tak adalah susah mana pun, cuma bahan-bahan je banyak. Lepas tu campur semua, dan tunggu sampai kering..Siap! Hari-hari masak rendang pun boleh. Resepi yang saya kongsi nie merupakan resepi turun temurun tau, maksudnya resepi mak sayala. Gerenti sedap dan jadi walaupun kawan- kawan semua tak pernah masak rendang sebelum nie. Untuk resepi rendang ayam ada sedikit perbezaan. Nanti lain kali saya tulis ye. So sekarang kita tgk dulu bahan-bahannya untuk rendang daging.
Bahan-bahan:
Daging -1kg*
Bawang merah- 9 biji*
Bawang putih- 9 biji*
Halia -1 inci*
Kunyit hidup -1 1/2 inci*
Lengkuas -1 inci*
Serai -5 batang*
Lada kering -1 genggam*
Cili api -10 biji*
Kerisik-3 sudu besar
Kelapa- 1 biji( ambil santannya)
Daun kunyit-2@ 3 helai
Asam keping-2 keping
Ajinamoto
Garam
Cara-cara:
- Kisar semua bahan yang bertanda *.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi bersama dengan daging.
- Kacau sekali sekali sehingga hampir kering.
- Kemudian, masukkan santan yang telah diperah dari sebiji kelapa tadi.
- Apabila hampir kering dan daging dah lembut, masukkan 2 keping asam keping.
- Masukkan ajinamoto, garam, kerisik dan daun kunyit.
- Biarkan lagi sehingga kering. Sedia untuk dihidang.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
sedapnyeeeeee...teringat hari raya
BalasPadamNie tak raya pun saya buat rendang gak...teringin nak mkn...
Padam