Sememangnya semua orang pun tau nak masak kuah lodeh nie. Tapi saya nak jugak share resepi yang saya biasa buat. Kalau anak saya makan abis licin sampai kuah pun dihirupnya.
Bahan-bahan A:
- sedikit udang hidup
- minyak
- 2 biji lada merah
- 1 biji bawang besar di mayang
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- 5 ulas bawang merah ditumbuk
- 1 inci kunyit hidup ditumbuk
- segenggam udang kering ditumbuk
- 2 batang serai dititik
- santan dari sebiji kelapa
Bahan- bahan B:
- sedikit pucuk dan suhun
- sayuran: -lobak, kacang panjang, kobis, tempe dan kentang ( digoreng)
* sayuran nie kuantitinya ikut suka, nak letak banyak ataupun sedikit dan jenis sayuran pun terpulang pada kesukaan masing-masing.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk dan serai hingga wangi.
2. Masukkan udang dan kacau hingga masak.
3. Masukkan santan,sayuran dan garam serta secubit ajinamoto.
4. Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan