JellyPages.com

Rabu, 5 Mac 2014

Bihun Singapore

Resepi nie ditulis atas permintaan kawan yang pernah makan bihun singapore masa saya buat untuk jamuan hari raya beberapa tahun lepas. Memang senang sangat-sangat..Almaklumlah saya memang cuma masak resepi yang mudah dan cepat..ada anak kecil,terkejar-kejar nak memasak.

Bahan-bahan:

- 1 bungkus bihun (rendam sehingga lembut,boleh guna air suam kalau nak cepat..kalau guna air panas macam lembik sangat, x sedap)
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- isi ayam (dipotong kecil)
- udang (saya suka guna udang putih yang kecil2 tu)
- 1 kiub ayam
- serbuk lada sulah 2 sudu besar (ada org letak serbuk lada hitam)
- lobak merah (dipotong halus memanjang)
- sawi

Cara-cara:

- Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
- Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam. Masak sebentar. Kemudian masukkan udang.
- Masukkan sedikit air. Letakkan kiub ayam dan serbuk lada sulah. Masukkan lobak dan sawi. Biarkan mendidih sebentar.
- Akhir sekali, masukkan bihun dan kacau sebati bersama semua bahan.
- Sedia untuk dimakan bersama dengan kuah kicap (potong cili api 5 biji dan campurkan sedikit  kicap)

* tak perlu letak garam sebab kiub ayam dah cukup masin..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan